Community Church

Tartalomjegyzék
események - hírek napra készen
2023 ÚJÉV -JANUÁR
ÓÉV 2022
2022 advent
2022 advent
FELSŐ MAROS-MENTE NŐSZÖVETSÉGI KONFERENCIA
PALKÓ Attila 100 éve született
2022 őszi események - ESPERESI VIZITÁCIÓ, TEMPLOMSZENTELÉS - IDŐSEK VASÁRNAPJA
TÁBORI HÍREK
TEMPLOMJAVÍTÁS 2022
2015 december
FELÚJÍTOTT TANTERMEK A BGA Zrt. TÁMOGATÁSÁVAL
2015 szeptember-október
EZEK TORTÉNTEK
2015 ÚJÉVI GONDOLATOK
2014 ADVENT - KARÁCSONY
ÖREGEK VASÁRNAPJA NOVEMBER 27 ÉS ADVENT KEZDETE
ÖSSZEFOGLALÓ
100 éves születésnap
Kortárstalálkozók 2014
ISKOLAKEZDÉS 2014
PÜNKÖSD - ÚJ TERÍTOK A TEMPLOMUNKBAN
ÍRÓ OLVASÓ TALÁLKOZÓ Dr. VERESS ALBERTTEL, ORVOSI SZAKÍRÓVAL
A DUNA TV ISTENTISZTELETET KÖZVETÍT MAGYARÓRÓL
KONFIRMÁLÁS 2014
FEBRUÁR 2014 - JANUÁR 2014
HALOTTAK NAPJÁRA 2013 NOVEMBER HAVA
OKTÓBER 06 VÉRTANUK NAPJA 2013
KORTÁRSTALÁLKOZÓ 2013
Idosek vasárnapja Magyarón 2013
Ifjúsági találkozó Magyarón és a Lókodi kirándulás
Felhívások - közlemények
Minden oldal





FEBRUÁR








Házastárs vagy élettárs?????




Minden kornak megvan a maga kifejezésmódja, és minden korszakban megszületnek azok az új fogalmak, amelyek rányomják sajátos bélyegüket az életünkre, kifejezve ezzel azt, ahogyan az ember abban a korban élni akar, és ahogy az emberek  az egymás közti kapcsolataikat szabályozni kívánják.
Ilyen, ma már jól ismert és sajnos elfogadott kifejezés az ÉLETTÁRS fogalma. Egy beszélgetés tartalma szerint: férfi és no nem biztos abban, meddig fog tartani a szerelem, ezért nem is házasodnak össze.
Az életközösség fogalmat 1966-os Lexikon szerint csak a növények és az állatok együttélésére használták.  Ma már köztudott, hogy az élettársak, férfi és no -úgynevezett "élettársi közösséget" alkotnak. Gyakran halljuk azt is "együtt élek vele" vagy "közös háztartásban élünk". A Magyar Nagylexikon 1998-ban kiadott 7. kötete az élettársi viszonyt már részletesen úgy értelmezi: "Házasságkötés nélkül, közös háztartásban, érzelmi és gazdasági közösségben együtt élo férfi és no kapcsolata. Jogi hatásai a magyar jogban a házasságénál szukebbek..."
Tehát fogalmak születnek, teret nyernek, bovülnek és beépülnek szóhasználatunkba, mert az életgyakorlatot követik.

Az elobbiek súlyát csak akkor értjük meg, ha megvizsgáljuk mit mond a Biblia errol. Tartalmát csak akkor ragadjuk meg teljesen, ha ellenpárját, a házasságot Isten szemszögébol nézzük.
Az Isten szerint való házasság élethosszig tart, nem ismeri az elszakadás értelmében vett válás fogalmát. Jellemzoi a huség, a szeretet, az elkötelezettség, míg valamelyik partner halála ennek véget nem vet.
Természetesen ugyanennek kellene jellemeznie a jó értelemben vett élettársi kapcsolatot is. A férfi vagy az asszony olyan élettárs, aki a párját egész életen át kíséri, vele eggyé válik, és tole súlyos károsodás nélkül el nem szakadhat.

Napjainkban ennek az eredetileg jó fogalomnak megváltoztatták a tartalmát és a jelentését. Élettársról beszélnek, ugyanakkor nem hajlandók elismerni a kapcsolat kötelezo vonatkozásait, azokat a jogokat és kötelességeket, amelyek a házasságon belül érvényesek. Hiszen, ha "nem válik be", akkor el lehet válni, és másik partnert lehet keresni.

A legújabb fejlodés "egy életszakaszra szóló társ"-ról beszél. Ez egy olyan kifejezés, amely ha megvalósul, az egész életet összetöri. Félelmetes, szomorú játék ez, amely következményekkel jár és hatásuk félelmetesebb, mint elgondolni lehet.

VAN ISTENI MÉRTÉK

Csakis Isten tudja, mi az igazán jó az ember számára. Ezért rendelte a házasságot élethosszig tartónak és olyan életközösségnek, amelyek eloképe és példaképe az a kapcsolat, amely Krisztus és a Gyülekezet között fennáll. Képzeljük el mi lenne, ha Krisztusnak "elmenne a kedve" a Gyülekezettel való közösségtol, és keresne magának valami mást?! Ez teljesen elképzelhetetlen, mert itt egészen más ÉRTÉKMÉROK vannak, mivel a kapcsolat hordozói: a SZERETET és az ELKÖTELEZETT HUSÉG Krisztus részérol - s ez is marad.

A törvényben rendelt házasságon kívül a BIBLIA nem ismer egyéb intim együttélést férfi és no között, és aki ezt nem veszi figyelembe, Istent veti meg.
Isten jó rendjét kell a magunk számára a legjobbnak tekintenünk, és nagyon résen kell lennünk, nehogy a test kívánságai olykor más célok felé sodorjanak. /D. B./


2014. feb. 6.

**************************************************************************************




JANUÁR -ÚJ ÉV - ÚJ KEZDET?  -



Visszaemlékezés egy letunt év ajándékaira

Csendes hétvégére készülodtünk az elmúlt év november 9-10-én, a közeli Ratosnyára, Jódra, ahol az ottani egyházközség vendégházába szeretettel fogadtak. Kíváncsian néztünk körül a rendezett  udvaron, ahol a nyári virágok utolsó erofeszítéssel mutatták még pompázó hajdani állapotukat és a vendégházat, ahol hagyományos kézimunkák, bútorok egy régmúlt ido szépségeit honosítják meg. Ötletesen berendezett szobák alkották a fogadóházat, gyerekeknek, felnotteknek egyaránt  megfelelo szálláshely.
A helybéli tiszteletes asszony fogadott bennünket, majd elfoglaltuk szobáinkat s miután kipakoltunk az ebédloben kávé, tea és sütemény mellett megbeszéltük a napi programot.
Kis szünet után lelkésznonk, Takács Malvin vezetése alatt az "egyensúly" és "egyensúlybomlás" kérdését boncolgattuk, mely témát igencsak szemléletessé tette az a kivetített témakör, mely még szemléletesebbé és még elgondolkoztatottabbá tett mindnyájunkat.
Ebéd, után kisétáltunk a természetbe, ahol a friss levego kész orvosság volt számunkra, beszélgettünk, zsoltárokat énekeltünk, közben kellékeket gyujtöttünk a kézimunka körünkre, melyekbol karácsonyi díszeket, adventi koszorúkat szándékoztunk készíteni, és felkészültünk a délutáni alkalomra, ahol már mi magunk kellett hozzászólásokkal, bibliaolvasásunkkal  a délelotti eloadást kiegészíteni. Csoportokra voltunk osztva és így próbáltunk megfelelni a követelményeknek.
Este vacsora után, képesség, figyelmi játékokat játszottunk, melyek igen tanulságosak voltak számunkra, megtanítottak mi a fontos egy megkapott feladat esetén, mire koncentráljunk, hogy idonket, energiánkat és feladatunkat maximálisan tudjuk kihasználni.
Filmre is jutott ido, témához illo filmet néztünk, melyet szintén megbeszéltünk, ami még szemléletesebbé és megértobbé tette Isten országát, szeretetét és kegyelmét.
Elalvás elott, egy a mai naphoz kapcsolódott verset is találtam, egy számomra nagyon fontos és kedves verses kötetben. Mindnyájan igazi odaadással hallgattuk meg.
Vasárnap, reggeli után istentiszteletre mentünk, a helyi református templomba, ahol együtt hallgattuk a jódiakkal Isten igéjét, Nagy Ferenc tiszteletes úr tolmácsolásában. Igazán megragadott az a közös ének, melynek fo mondanivalója az, hogy "Jézus szeret".
Ebéd után még egyszer kisétáltunk, most már egy másik irányt választva, egy másik útszakaszra. Kiskutyát is hozhatott haza egyik asszonytestvérünk kis unokájának. Igazán jól éreztük magunkat, hála a jó Atyának és a megszervezett és közösen kijelölt alkalomnak.
Hogy miért is volt még jó ez az alkalom? Mert együtt lehettünk, távol a mindennapi gondoktól, bajoktól. Lelkileg, szellemileg feltöltodve folytathattuk a hétköznapjainkat. Jobban láthatjuk az egyensúlybomlást önmagunkban, életünk eseményeiben, lelki életünkben. Erot vittünk és átadhattuk családtagjainknak, férjeinknek, gyermekeinknek, mert csak velük együtt, egy szívvel élhetjük mindennapjainkat.


Köszönetet mondunk mindenkinek aki hozzájárult ehhez a  csendes hétvégéhez. Mindenekért Istennek legyen hála.

Vajda Ildikó, noszövetségi elnökno, Magyaró, 2014 január

***********************************************************************

AKI SZOMJAZIK, JÖJJÖN! AKI AKARJA, VEGYE AZ ÉLET VIZÉT INGYEN!  - Jelenések 22,17b



“Áldjon meg téged az Úr, és orizzen meg téged.
Világosítsa meg az Úr az O orcáját terajtad és könyörüljön  rajtad.
Fordítsa az Úr az O orcáját te reád és adjon békességet néked. "
4 Mózes 6, 24-26

AKI SZOMJAZIK, JÖJJÖN! AKI AKARJA, VEGYE AZ ÉLET VIZÉT INGYEN!  - Jelenések 22,17b


Uram, hiszem, hogy ezt az évet is
Te készítetted el,
alkottad meg örök tervedben úgy,
hogy üdvösségem eleven forrása,
létemben kiteljesedésem útja legyen.

És azt is köszönöm,
hogy nemcsak a lábam,
de a szívemet és a lelkemet is
ráigazítod erre a z útra.

Kérlek, engedd nekem
naponta átélni azt a csodát,
hogy terveim, szándékaim
a tieiddel találkozzanak!
ÁMEN. /Hajdú Zoltán Levente/

ÚJÉVI TANÁCSOK:


NE FÉLJ olyannak lenni, mint amilyennek Isten teremtett és akar látni.
NE FÉLJ a fontos és a sürgos között különbséget tenni, és a sürgos dolgot abbahagyni, ha valami fontos tennivalód akad!
Mert a sürgos dolgok elrabolják az idodet, a fontosak azonban meggazdagítják az életedet!
NE FÉLJ a holnaptól, a jövotol! Mert mindig csak feltételezheted, hogy mi fog történni veled.
Egyedül Isten tudja mi a terve veled!
NE FÉLJ, mert megváltottalak, neveden hívtalak, enyém vagy!
NE FÉLJ, mert veled vagyok. Légy eros és bátor, mert veled leszek mindenben, amiben jársz!

Kegyelemben gazdag békés újesztendot kíván minden Magyarón született testvérünknek és minden kedves olvasónak a lelkész házaspár: Takács Albert és Takács Malvin lelkipásztorok

BÉKESSÉG ISTENTOL!
“... boldog az a szolga, akit megérkezésekor az Úr munkában talál.” Lukács 12,43
"De ígéretünk van rá, hogy nem maradunk magunkra."
/keresztyén reménységünk 10/1996/

**********************************************************************

**********************************************************************