Community Church

Tartalomjegyzék
Események 2020 - 2021
MUNKALATOK 2020
konfirmalas 40 éves korstáétalálkozó, imádság járvány idején 2020
Tavaszi üzenet
2019
2019
NŐSZÖVETSÉGÜNK NAPJA
2018 konfirmálás
MAGYARÓ-MEZŐBERÉNY TESTVÉRKAPCSOLAT
KORTÁRSTALÁLKOZÓ 2017-ben
Magyaróiak Cigándon 2017 aug. 20
FARSANG 2017
KONFIRMÁLÁS 2017 ÁPRILIS
Minden oldal


KONFIRMÁCIÓ 2020 szeptember 06

Az Konfirmációi istentiszteleten elhangzott ige:

A kikérdezés és fogadalomtétel alkalmával elhangzott alapige : 119 Zsoltár 144-149


alt
144 Intelmeid örökké igazak, adj nekem értelmet, hogy éljek!
145
Teljes szívből kiáltok hozzád, hallgass meg, URam! Megtartom rendelkezéseidet.
146
Segítségül hívlak, szabadíts meg, és megőrzöm intelmeidet!
147
Hajnal előtt fölkelek, kiáltok hozzád. A te beszédedben van reménységem.
148
Szemem megelőzi az éjjeli őrséget, hogy beszédedről gondolkodjam.
149
Kegyelmességed szerint hallgasd meg szavamat, URam! Jóvoltod szerint eleveníts meg engem!alt





40 ÉVES KORTÁRSTALÁLKOZÓ SZEPTEMBER 12


ALAPIGE ez alkalommal a Zsid 11,8 : Hit által engedelmeskedett Ábrahám, amikor elhívta Isten, hogy induljon el arra a helyre, amelyet örökségül fog kapni. És elindult, nem tudva, hova megy.


alt



alt






 




alt


IMÁDKOZZUNK A ZSOLTÁROK ÜZENETE ALAPJÁN

JÁRVÁNY IDEJÉN -az IMÁK menüpont alatt



29 1(Dávid zsoltára.) Adjátok meg az Úrnak, Isten gyermekei, adjátok meg az Úrnak a tiszteletet és a hatalmat!
2Adjátok meg az Úrnak a nevét megillető dicsőséget, és szent udvarában imádjátok az Urat!
3Az Úr szava a vizek fölött, 3 3az Úr a hatalmas vizek fölött. 4Az Úr szava tele erővel, az Úr szava tele fönséggel.
5Az Úr szava cédrusokat tördel, …
9A dicsőség Istene mennydörög, 9s templomában minden így kiált: Dicsőség!
10Az Úr trónolt a vízözön felett, az Úr királyként trónol mindörökké.
11Az Úr erőt ad népének, az Úr békével áldja meg népét.

29,1 Himnusz, amely a Biblia legkorábbi szövegei közé tartozik. Valószínűleg még az izrelita törzsek honfoglalása előtt keletkezett Kánaánban

Tisztelet, dicsőség és hála Néked Istenünk. Mennyben lakó én Istenem, vedd füledbe dicséretem, Téged dicsér egész világ, neked köszön a kis virág… Tenger, patak hozzád beszél… cseng gondolataim között e zsoltár verseit olvasva énekünk sorai. Látom magam előtt a hegyeket, völgyeket, folyókat, erdőket, mezőket… Színek elevenednek meg szemem előtt: zöld, kék, barna, sárga, fehér... és megannyi színkeveredés...És eszembe jut, hogy mekkora kegyelem, hogy látok. Látom szemeimmel mindazt amit teremtettél, alkottál, formáltál, látom az állatvilág sokaságát, sokszínűségét, látom embertársaimat, szeretteimet… és hálás vagyok, hogy nemcsak testi látással ajándékoztál meg, hanem van lelki látásom is, mely arra segít, hogy mindezekben meglássalak Téged, mint gondviselő mennyei Atya.
Uram, ahogy telik az idő homályosodik látásunk, látásom… valami baj van már… így homályosodhat el lelki látásom is az idő folyamán… ha nem igyekszem Téged életem központjának tartani. Ma imádkozom, hogy segíts hálásnak lenni a látás áldásáért, még akkor is, ha már a homályosság szembetegségében szenvedek, s köszönöm a szemüveget… amely kisegít, tisztít, és felhívja a figyelmemet arra, hogy vannak eszközök a tiszta látás helyreállítására. Imádkozom, hadd legyen a biblia, az istentisztelet, a zsoltár , az ének, az ima , a hitvallás, az elcsendesedés számomra ilyen „szemüveg” mikor a gonosz és a bűn szándékosan elhomályosítja látásom… vagy kísértésekben keresi életem.
Imádkozom ma Uram azokért akik testi szemeik egészségében mindent látnak e világon, csak épp Téged nem, imádkozom legyen látásuk RÁD Istenem, és cselekedd Szentlelkeddel, hogy meglássák azt, amit Te mutatsz számukra… Imádkozom azokért is, akik a vakság betegségében vannak, élnek, akiknek elvétetett a látás áldása… Uram, tudom, hogy ez nem ok a veled való együttlét minden áldásának megtapasztalására. Álld meg azokat, akik nem látnak és hisznek, és tedd boldoggá mindazokat is, akik látva hisznek. MERT TE, AZ ÚR ERŐT ADSZ A NÉPNEK! – vallja a zsoltáros, mi pedig a Te népedhez tartozunk Krisztusban, Krisztus által. Köszönöm, hogy ma is megmutattál nekem egy utat, és segítesz azon járni az ima erejével, önmagamért és embertársaimért, Neved dicsőségéért. Ámen.







MÁRCIUS 29 



Imádkozzunk:
Mindenható Istenünk, mennyei Atyánk!
Téged szólítunk meg, hozzád fordulunk bizalommal és reménységgel. A Te Szentlelked erejéért és segítségéért esedezünk, hogy igen, tudjunk Teneked hálát adni, megköszönni az élet ajándékát, akkor amikor a világból érkező hírek lehengerelnek, erőtlenné tesznek, feszültséggel teszik teljessé napjainkat. Ma azonban még mindig kiváltságosaknak érezhetjük magunkat, mert ha még korlátoznak is a hatósági rendeletek abban, hogy színed elé járuljunk, Általad van életerőnk ahhoz és arra, hogy Rád figyeljünk és azokat a terheket, amelyek ránk nehezednek alázattal és engedelmességgel tudjuk elhordozni. Te voltál és te vagy Urunk minden időben reménységünk forrása, Akiben reménykedhettünk és reménykedünk, Akinek kezébe letehettük és letesszük a mi parányi emberi életünket, Akitől kérhettük és kérjük a gondviselést, az elesettségből a felemeltetést, a betegségben a gyógyulást, a felépülést, a békétlenségben a békét, a lelki sötétségben a fényt. Szerető Istenünk, mennyei Atyánk szabadításodért imádkozunk egy olyan időben, amikor a láthatatlan betegség, járvány veszi hatalmába embertársaink életét, melynek következtében családok csonkulnak meg, fájdalommal telnek meg világszerte az emberi szívek, életek, könny csordul ki az atyafiak szeméből, szívéből. Istenünk és Atyánk téged kérünk, hogy te légy az, aki beavatkozol, aki kezedbe veszed az emberi életek megmentését, szabadítását. Te munkáld Istenünk a hozzád való fordulásunkat, a szívből fakadó bűnbánatot, az azokért való imádkozást, akiknek most a betegség, a járvány idején helyt kell állni és gyógyítani. Őket, az egészségügyben és rendfenntartásban dolgozó testvéreket őrizd meg Istenünk, hogy jó véghez tudják vinni mindazt, amit rájuk bíztál. Krisztus Urunk érdeméért őrizd és tartsd meg mindannyiuk életét a Te neved dicsőítésére, mindazonáltal legyen meg a Te akaratod. Ez órában is Te légy az, aki készíted szíveinket igédre, annak üzenetének befogadására, hogy általa olyan gyermekeid tudjunk lenni, akik megtermik a lélek gyümölcseit neved dicsőségére és embertársaink javára. Krisztus Jézusért hallgassál meg. Ámen.



Olvassuk Isten igéjét a református falinaptárunk mára kijelölt igeszakasza alapján JÓB 42, 1-2 verseit:
Jób. 42,1 Felelt Jób, és ezt mondta az ÚRnak:
Jób. 42,2 Tudom, hogy mindent megtehetsz, és nincs olyan szándékod, amelyet meg ne valósíthatnál. [Mt 19,26]

Kedves testvérek, családi közösségek, kedves magyaróiak. Immár harmadik alkalommal végezzük úgy az istentiszteleti alkalmat, hogy templomunk falain kívül történik, családi közösségekben, otthonainkban, ám bízunk Krisztus Urunk szavában, hogy ahol ketten vagy hárman összegyűlnek a Krisztus nevében Ő ott van közöttük, és valahol segítségül hívják az Úr nevét megáldatnak. Ebben a hitben olvassuk, olvassátok most is Isten üzenetét, mely megtartás, vigasztalás, megerősítésként hangzik felénk, felétek.
Református falinaptárunk megtervezői a mai nap elcsendesedéséhez és a következő hét harcaihoz egy bátorító igével biztat: „Tudom, hogy mindent megtehetsz, és nincs olyan szándékod, amelyet meg nem valósíthatnál.” –Jób vallomása ez. Legyen a mi vallomásunk, a mi imánk is.
Jób könyve 42-dik fejezetében látjuk, amint Jób elérkezett szenvedése végéhez. Ebben az állapotban ő tudja és hiszi, hogy Isten mindent megtehet, minden isteni szándékát megvalósíthatja. Visszatekintve azt látjuk, hogy szenvedésének egész ideje alatt mindennél hatalmasabb kincsként megtartotta Isten-hitét és ennek érdekében érdemes volt mindent elszenvedni és kitartani.
Az, amit a mai nap elmondhatunk a mi szenvedéseinkről, az az, hogy még nem érkezett el a végük, sőt mintha még csak ezután tetőzne. Minden kép, szám, adat erről szól. Mégis Jóbként kell látnunk azt ami előttünk áll.
Hallunk arról, hogy a világ minden részén mennyire megpróbálja az emberiséget a koronavírus betegségének kora. És látjuk a média képernyőin keresztül, hogy milyen súlyos szenvedésen mennek keresztül emberek százezrei, valamint azt, amint ezrek veszítik életüket naponta. Ezekről mind tudunk, arról viszont még semmit, hogy az elkövetkezendőben mi lesz osztályrészünk, csupán feltételezünk és remélünk. Hiszen emberi ésszel semmit sem vehetünk biztosra, mivel gyakran az érthetetlen semmibe kell kilépnünk. Nos, ilyenkor jó, hogy van egy értelem feletti isteni kéz, amit megfoghatunk. „Istennek békessége, mely minden értelmet felülhalad, meg fogja őrizni szíveiteket és gondolataitokat a Jézus Krisztusban” -olvassuk Pál apostol filippibeliekhez írott levelében.
Jób, amikor mindenen túl lesz , visszanézve, mindennek meglátja majd az értelmét. Amikor mindenen túl leszünk, visszanézve megláthatjuk majd mindennek az értelmét. Most előre tekintve ezt az értelmet még csak nem is feltételezzük. Most csak annyira van látásunk, hogy az értelmetlenség nyomorúsága köszönthet reánk.
Jób sem tudta volna az Istenbe való hit nélkül úgy hordozni szenvedését, ahogy hordozta. Szemrehányást tett Istennek, de sohasem tagadta meg. A tévelygések labirintusában, a kilátástalan élethelyzetekben nincs egyedül, tudja, hogy az ő Istene várja őt. Az elkövetkezendő útvesztőkben, szakadékokban, örvénylő kétségbeesésben adjon Isten hitbizonyosságot, hogy ő minket is vár.
Az Istenbe vetett bizalom megmaradása kegyelemmel teljes véghez vezette Jóbot és akar vezetni minket is mégpedig egy új Istenismeret által! „Tudom, hogy mindent megtehetsz…” Ez azt jelenti, hogy Isten, a Mindenható szeretettel gondolkodik, tervez és visz véghez valamit. A Mindenható a szeretet győzelmét hozza ki minden rosszból, minden értelmetlen katasztrófából.
A szenvedések, nehézségek, megpróbáltatások, katasztrófák idején nem Isten szeretetétől kell elfordulni, hanem Isten szeretetéhez kell odafordulni, mégpedig nekünk embereknek, mindenkinek. Jóbnak sem volt könnyű szenvedésének idején odafordulni Istenhez, hiszen ő maga is szenvedésének igazságtalanságával volt elég gyakran elfoglalva: - mert, hogy azok, akik kevésbé istenfélők szerencsés életet folytattak. Az ő istenfélő életvitele pedig a legkegyetlenebb szenvedéshez vezetett. Aztán egyre inkább rádöbben arra, hogy csak Isten mentheti meg őt. És Isten kézbe veszi Jób életét. Isten minket is, a mi életünket mindig ott veszi kezébe, amikor arra van szükségünk. Istenhez oda kell fordulni, hogy ne a saját vakvágányunkon járjuk életünket. És amikor Isten ezt teszi velünk, kézbe veszi életünket, akkor részesít mindenható szeretetének újjászülő csodájában.
Jóbnak, szenvedése után, Isten az élet áldott, életet hordozó rendjét akarja odaadni és oda is adja. Jób immár tudja:
• Egyetlen igaz tanítom az élő Isten Igéje által,
• Kisebb rendű igazságokra nem teszem rá életem, csakis Isten igazságára,
• Egyszerűbb szeretettel nem vagyok hajlandó foglalkozni, csak Isten szeretetével!
Keresztyén testvérem, te milyen igazságra teszed fel életedet, hiszed-e azt, hogy Isten mindent megtehet, megvalósíthat, mindent helyreállíthat? A helyreállításért Jób bűnbánatot tart: „…Jób pedig imádkozik…” és mint Isten szolgája helyesen beszél az ő Istenéről. Te mikor, miért és hogyan beszélsz Istenről?
Ámen.


Imádkozzunk:
Felséges Istenünk, mennyei Atyánk!
Hálaadással köszönjük meg Istenünk gondoskodásodat, azt hogy még ma is, ha nem a gyülekezet közösségébe, nem a te szent házadban, de megszólítottál minket a te szavad, a te igéd által.Tanítottál arról, hogy nekünk, gyermekeidnek, mi is az igazán fontos, akkor amikor szenvedéseink terheit kell hordozni: odafordulni hozzád a szeretet forrásához, az egyetlen igazsághoz. Kérünk Atyánk, hogy lelkünk zaklatottságában te adj csendességet, a bűn gyötrelmeitől te tisztíts meg, örökkévaló szavaid által te adj nyugalmat és békességet. Mindenható Istenünk tudjuk, hogy nem fájdalom mentes a te tisztításod, amikor az égi, szent és tiszta tüzeddel tisztítod emberi életünket, de fontos , hogy minket, gyermekeidet megtisztíts. Vezesd ki világunkat és minket is Istenünk a mélységből a magasságba, a betegségek labirintusából, a kilátástalan , szenvedésekből a testi, lelki felépülésre, a megmaradásra. Imádkozunk hozzád Istenünk, hogy a továbbiakban is adj erőt a gyógyítás munkáját végző orvos testvéreknek, hogy a helyzet magaslatán lehessenek, akkor amikor pillanatok alatt dönteniük és cselekedniük kell az emberi életek megmentéséért. Adj erőt Urunk, hogy mindnyájan küldetésünket és megbízásunkat jó véghez vihessük a te neved dicsőségére. Bátorítsd az önkénteseket, a diakónusokat, hogy végezni tudják szolgálatukat, bennünket pedig késztess imádságra, egymás terhének hordozására. Légy és maradj velünk a következő hét harcaiban és tégy hálás gyermekeiddé. Jézus Krisztus érdeméért hallgass meg minket. Ámen.